Bulharská damašská růže - dar přírody s nesčetnými výhodami, část I.

Růže byla vždy symbolem krásy, mládí a zdraví. Tato královská rostlina zaujímá zvláštní místo v srdcích lidí od starověku po současnost a je základem romantických příběhů, legend a příběhů, které jsou vzrušující dodnes. Nenahraditelná vůně, jemná něha a mimořádné vlastnosti tohoto daru od přírody přinášejí pocit luxusu a radosti.

 

Růže damašská je jednou ze čtyř druhů olejnatých růží pěstovaných na světě. Ostatní jsou Rosa centifolia (růže stolistá),Rosa gallica (růže keltská) a Rosa alba (růže bílá).

 

Bulharsko je jedno z mála míst na světě, které je upřednostňováno pro perfektní podmínky k pěstování damašské růže. Produkce růžového oleje začala v dnešním „Údolí růží“ v 16. století a v 19. století Bulharsko téměř monopolizovalo světovou nabídku tohoto produktu.

obrázek


 

Bulharská růže má hlubokou a silnou vůni a produkuje růžový olej té nejvyšší kvality. Říká se mu „tekuté zlato“ díky svým jedinečným vlastnostem a vysoké ceně. Růžový olej je přírodní elixír se silnými účinky. Obsahuje minerály, vitamíny a antioxidanty, které mají uklidňující, protizánětlivý a vyživující účinek. Udržuje pokožku jemnou a hydratovanou.

 

O zdravotních přínosech damašské růže se dnes mluví jak na úrovni vědy, tak na úrovni zkušenosti klientů. Uvádíme hlavní z nich které jsou vědecky prokázané, někdy ale věda dohání fakta.

 

Růže se široce používá v aromaterapii a fytoterapii jako prostředek v boji proti stresu, úzkosti a depresi. Různé farmaceutické výrobky a doplňky stravy využívají účinky růžového oleje na pomoc proti stárnutí a skleróze, také má schopnost pomoci obnovovat buňky.

 

Aromaterapie růžovým olejem snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) a má pozitivní účinek na depresivní stavy.
 

Růžový olej je především vůní pro smysly. V minulosti,  byl dostupný pouze pro vyšší vrstevy společnosti, dnes je základem kvalitních produktů v oblasti kosmetiky a parfémů na celém světě.

 

Péče o pleť

Okvětní lístky růží jsou velmi bohaté na vitamín C. Říká se, že šálek růžového čaje obsahuje tolik vitamínu C, jako 60 pomerančů. Skutečnost, že růžový čaj je bohatý na vitamin C je nepopiratelná a proto má silný antioxidační účinek.

Při každodenním působení mnoha volných radikálů z našeho znečištěného prostředí potřebuje naše tělo podporu antioxidantů a je nejlepší je získat pomocí jídla a nápojů, nikoli pomocí léků, různých kapslí a prášků.

Naše pleť také potřebuje podobnou podporu, takže se můžeme dívat na růžový čaj jako péči o přírodní krásu. Vitamin C je navíc nezbytným katalyzátorem pro přirozenou syntézu kolagenu, což je mechanismus zpomalující stárnutí.

 

Snižování stresu a úzkosti

Stejně jako většina bylinných čajů má růžový čaj uklidňující a relaxační účinek. Může být použit jako součást všeobecné terapie u lidí s akutním stresem, úzkostí a depresí a také jako příjemný prostředek relaxace, relaxace a zlepšení spánku u lidí vystavených obvyklým negativním účinkům každodenního stresu.

obrázek

 

Protizánětlivý účinek

Studie z roku 2015 zjistila, že růže má protizánětlivé účinky a dokáže zmírnit artritidu.

Věděcká studie používá tekutý růžový extrakt a potvrzuje, co lidová medicína používá po staletí, růžová voda má silné protizánětlivé účinky.

Použití růže při vaření

Růže není pro světové kulinářské mistry nic nového. Jehí použití ve vaření se ve skutečnosti datuje od starověku, od Persie a Damašku, přes jídlo pro aristokraty v Římské říši, přes Indii a arabský svět, až po moderní kuchyni dnes.

Zejména v posledních letech si růže získává stále větší popularitu v kulinářských kruzích a je součástí obecného globálního trendu pro jedlé květiny. Růže se přidává do dezertů, pečiva, nápojů, omáček, salátů, předkrmů a hlavních jídel.

Již brzy vám představíme naše nové produkty s bulharskou růží a jednoduchými recepty ...

Produkty s bulharskou růží najdete zde: pleť a tělo

Odběr novinek